Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Hari ni hari ke2 pKp fasa 3 berjalan..15-28april2020...cuti panjang lagi wei..and cuti baik kite habiskan masa dengan yang berfaedah kan..sebabkan hari ni hari Khamis..kita poselah..yelah pose Kat umah mane penat wei..kije pun tak penat mane kan..so..memang tak jadi masalah nak pose.
Menu buka pose hari ni ialah ayam bakar + sos Thai + nasi goreng..
Ayam tu kite perap Ngan bahan perapan sebelum bakar..macam buat ayam bakar biasalah..
Resepi aku biasa je.
Sos Thai..first time buat..resepi cincai je..tapi rasa dia not bad lah..habis sos selagi makan je.
Siap semua.. boleh lah makan..sekali sekala up menu sendiri..
SEkiAn
|| CoreTan Dari J.I.W.A H.A.T.I P.E.R.A.S.A.A.N || IEHAHFARIHAH
Hari ni hari ke2 pKp fasa 3 berjalan..15-28april2020...cuti panjang lagi wei..and cuti baik kite habiskan masa dengan yang berfaedah kan..sebabkan hari ni hari Khamis..kita poselah..yelah pose Kat umah mane penat wei..kije pun tak penat mane kan..so..memang tak jadi masalah nak pose.
Menu buka pose hari ni ialah ayam bakar + sos Thai + nasi goreng..
Ayam tu kite perap Ngan bahan perapan sebelum bakar..macam buat ayam bakar biasalah..
Resepi aku biasa je.
Ayam
Bawang merah
Bawang putih
Serai
Lada kecik
Lada besar
Jintan putih
Jintan manis
Kunyit
Halia
Garam
Gula
Kicap
Sos tiram
Sos cili
Air
Kita blend semua bahan atas tu dan perap Ngan ayam yang kita nak bakar tu..lepas perap selama beberapa jam boleh lah bakar..lagi lama perap lagi sedap..
Bawang putih
Lada kecik
Lada besar
Cuka
Gula
Tepung jagung
Air
Blend semua bahan kecuali tepung jagung..lepas tu masak atas api..bancuh tepung jagung Ngan air and masukkan dalam masakan tadi slow slow..dah nampak pekat kilat dan rasa confident masak boleh lah tutup api.
Last..goreng nasi macam biasa. Tak pakai banyak bahan pun.
Nasi putih
Bawang merah
Bawang putih
Lada kecik
Telor
Ikan bilis
Garam & gula
SEkiAn
|| CoreTan Dari J.I.W.A H.A.T.I P.E.R.A.S.A.A.N || IEHAHFARIHAH
Menyelerakan walaupun dihidang lauk simple macam ni .sedap
ReplyDelete